7 seværdigheder i Sri Lanka, som du skal se, før du dør

Sri Lanka er en af de mest undervurderede rejsedestinationer i Asien. Denne lille ø har det hele. Den har strande, skove, bakker og søer i massevis. Og som om det ikke var nok, kan Sri Lanka også prale af nogle af de smukkeste byer i verden. Sri Lankas hovedstad Colombo er hjemsted for nogle af de bedste attraktioner i Asien, lige fra gamle buddhistiske steder til livlige kommercielle knudepunkter som Kandy og Galle. Den srilankanske kulturs mangfoldighed kan også ses i de mange forskellige regioner, som er repræsenteret af deres forskellige indisk påvirkede kulturer – tamilsk, singalesisk og maurisk (arabisk) talende muslimske samfund. I denne artikel får du en oversigt over 7 seværdigheder, der skal ses, samt en detaljeret liste over 8 andre seværdigheder, der skal ses i Sri Lanka, inden du dør.

Colombo: hovedstaden i Sri Lanka

Colombo er hovedstaden i Sri Lanka og hjemsted for nogle af de bedste seværdigheder i Asien. Byen er en blanding af øst og vest, med påvirkninger fra Indien og Arabien. De fleste besøgende på Sri Lanka kommer for at se det storslåede Fort Fredrick, som blev bygget i 1687 af kong Rajadhi Rajasinha. Byen er også hjemsted for nogle smukke moskéer som Galle Face Green Mosque og Nallur Kandaswamy Kovil Temple, der har et blåfarvet ydre. Disse steder vil helt sikkert få dig til at føle dig som om du er rejst tilbage i tiden, men med alle de moderne faciliteter, man kan forvente i en moderne storby.

Kandy: en kulturel smeltedigel

Byen Kandy er en kulturel smeltedigel, der repræsenterer mødet mellem den indiske og britiske kultur. De mange forskellige religioner og etniciteter, der udgør det srilankanske samfund, gør Kandy til et multikulturelt centrum. Kandy har mange seværdigheder, herunder det Unesco-listede tempel for tandrelikvierne, der er populært blandt buddhister verden over, Weliweriya Garden med de gamle tehaver og hellige buddhistiske helligdomme, der har eksisteret siden det 8. århundrede.

Galle: Strandby med historie

Galle, Sri Lankas anden by, har en rig historie. I det 16. århundrede etablerede det hollandske imperium en handelspost her, og det hollandske Ostindiske Kompagni byggede de første fæstningsværker i europæisk stil i Sri Lanka. Det var også i Galle, at Lord Thomas Stamford Raffles fandt beviser for sin evolutionsteori og lærte sig selv om geologi ved at studere stenprøver, som han bragte med hjem fra Galle. I dag er Galle et centrum for kulturelle aktiviteter med et væld af museer og gallerier samt nogle fremragende restauranter. >> 1: Kandy – Sri Lankas kulturelle hotspot Kandy, der er på UNESCO’s verdensarvsliste og landets eneste kongelige palads, er en af Sri Lankas mest historiske attraktioner. Byen har været involveret i politiske, sociale og religiøse kampe gennem sin lange historie – den har oplevet både det britiske imperium og det indiske kolonimagt kæmpe om kontrollen med området i deres respektive perioder med regeringstid. Men nu er det mere fredeligt end nogensinde før, og mange turister udforsker Kandys mange buddhistiske templer og monumenter. Det mest berømte vartegn i Kandy er utvivlsomt Templet med tandrelikken, som huser et levn, der siges at være Buddhas tand, som han fik af sin mor Maya Devi, da han kun var spæd. >> 2: Dambulla Cave Temple – Et enormt grottetempelkompleks i det centrale Sri Lanka med tusindvis af helligdomme over et område på 11 kvadratkilometer! Dette UNESCO-verdensarvsområde er et af Sri Dullablads største og mest berømte.

Sigirya: de singalesiske kongers gamle hovedstad

Dette fantastiske sted ligger i Sigiriya Rock, en tårnhøj klippefæstning, der har et smukt udskåret og kunstfærdigt dekoreret interiør. Den blev bygget under kong Kashyapa I omkring 100 f.Kr. for at beskytte hovedstaden Anuradhapura.

Bentota Beach: Paradis for rejsende

Bentota Beach er et paradis for rejsende. Denne hvide pudderstrand på Sri Lankas sydkyst er et rejsemål i sig selv. Det turkise vand er perfekt til svømning, og rejsende kan nyde solen og sandet uden at skulle bekymre sig om noget som helst. Det eneste, der er nødvendigt, er en parasol, noget solcreme og masser af tid til at ligge og dovne rundt. En anden populær seværdighed i nærheden af Bentota Beach er Dambulla, som ligger ca. to timer fra Bentota i bil. Folk kommer hertil på grund af de gamle tempelstrukturer og kulturelle steder – hvoraf en af dem er den store Stupa (også kendt som Mahamuni Buddha).

Dambulla-huletemplet: Ingen rejse til Sri Lanka ville være komplet uden et besøg i grottetemplet. Dette er det mest besøgte sted i Sri Lanka.

Den er berømt for sine over 1100 hinduistiske og buddhistiske statuer og udskæringer. Hundredtusindvis af besøgende besøger hvert år templet for at udforske de mange skatte i templet.

Anuradpura Fort & Anuradhapura Museum: fascinerende ruiner fra et gammelt kongerige.

Anuradpura Fort er et fascinerende UNESCO-verdensarvsområde. Dette gamle buddhistiske kongerige har været en integreret del af Sri Lankas historie siden det 3. århundrede f.Kr., og ruinerne af dets strukturer er stadig synlige i dag. Ruinerne stammer fra den tidlige Ceylon-æra, som blev fulgt af kong Devanampiya Tissa’s regeringstid (276-293 e.Kr.). Anuradhapura-museet er et andet must-see-mål i Sri Lanka. Dette museum indeholder artefakter fra over 800 år af Sri Lankas historie, herunder gamle stenskulpturer og tre stupas fra det 2. århundrede f.Kr. Det rummer også mange arkitektoniske genstande fra forskellige perioder, der skildrer forskellige aspekter af den srilankanske kultur og det srilankanske samfund – f.eks. livet under singalesisk styre eller buddhismen i Sri Lanka.

Yala National Park & Wildlife Sanctuary: hjemsted for et af Asiens mest berømte vilde dyr – elefanten.

Yala National Park er hjemsted for et af Asiens mest berømte vilde dyr – elefanten. Der er også en række mindre kendte vilde dyr som f.eks. gøende hjorte, leoparder og Sri Lankas nationalfugl – den srilankanske påfugl. Denne park og dette reservat ligger i det sydøstlige område af Sri Lanka nær Det Indiske Ocean. Det er et af de få steder i verden, hvor du kan se alle tre varianter af asiatiske elefanter, der lever side om side her: Indiske (Grierson-elefanter), srilankanske elefanter (nyttige til skovningsformål) og malaysiske elefanter. Skoven omkring Yala er også hjemsted for tre andre truede arter – javanhannæsehorn, sumatranhannæsehorn og Banteng/Saraswati-bøfler.

Konklusion

Sri Lanka har en mangfoldig blanding af kulturer, seværdigheder og lyde. I denne artikel nævnes nogle få seværdigheder i Sri Lanka, som du ikke må gå glip af. Disse omfatter Colombo, Kandy, Sigirya og Dambulla Cave Temple. Artiklen indeholder også info om Yala National Park & Wildlife Sanctuary og Anuradpura Fort & Anuradhapura Museum. Sri Lanka er et smukt land for turisten, og der er så meget at se og opleve. Hvis du ikke har haft mulighed for at besøge Sri Lanka før, så er det nu, du skal planlægge din rejse.