Forkæl dine gæster med caviar til nytår

Det nye år kommer altid meget hurtigere end man tror. Man føler lige man har holdt sommerferie, men inden man har set sig om, er det december. Man har sjældent den store energi til at planlægge, og ikke mindst være vært for nytårsfesten, men når roen fra jul alligevel har lagt sig, har man altid lyst til at byde det nye år velkommen på bedste vis. Nytår er næsten lige så traditionsbundet som jul, og mange gæster forventer nu at der er caviar på bordet til forretten.

Hvad er caviar – og staves det ikke med k?

Caviar og kaviar er faktisk to forskellige ting – og alligevel ikke helt! Begge dele er ganske rigtigt fiskeæg, men kaviar er betegnelsen for alle slags fiskeæg. I dagens Danmark, så spiser vi primært stenbiderrogn som kaviar, men noget så simpelt som torskerogn kan faktisk også betegnes som kaviar. Caviar derimod, er meget mere eksklusivt, da det skal stamme fra størfamilien.

Hvordan skal caviar spises?

Når du skal servere caviar til nytår er der flere måder at gøre det må. Dem som er vant til at spise caviar vil nok hårdnakket påstå, at man skal servere det rent uden noget tilbehør, for virkelig at kunne smage det. Det er dog ikke alle der har lyst til at spise caviar på den måde. Man kan sagtens servere caviar til nytår med blinis, creme fraiche, rødløg og dild. Det er absolut den mest populære måde at servere caviar på, og det er enormt nemt og hurtigt at anrette, hvilket er en fordel, så du ikke skal stå timevis i køkkenet.

Hvor meget caviar skal man regne med?

Hvor meget caviar man skal bruge, afhænger meget af hvor mæt du ønsker dine gæster skal være af forretten. Det afhænger også af, hvilket tilbehør man serverer. En god tommelfingerregel er dog 10 gram pr. gæst, uanset om det skal serveres med eller uden tilbehør. Er det en større ret man har gang i, kan man dog med fordel bruge mere.

Hvad drikker man til caviar?

Når du serverer caviar, er det vigtigt, at det i drikker, også matcher til, så smagen ikke forsvinder. Det kan ikke nytte noget, at man sidder med lækker mad, som bliver druknet i smagen af en lunken øl eller rødvin. Der er heldigvis flere ting, som man kan drikke sammen med caviar! En af forslagene er champagne med bløde bobler, fordi det komplimenter caviaren rigtig godt. Ellers fungerer klar spiritus også, herunder vodka og gin. Det giver en ”ren” smag i munden, så du får meget mere ud af din caviar.

Kan caviar bruges som tilbehør?

Det kan det heldigvis sagtens! Det er blevet enormt populært at bruge i madretter, såsom tilbehør til laks, eller i lækre pastaretter. Man er sågar begyndt at se caviar optræde i desserter, såsom med bagt pære eller endda til is! Det er heldigvis kun fantasien der sætter grænser. Uanset hvad man vælger at servere til nytår, vil ens gæster får en oplevelse udover det sædvanlige, så længe caviar er inkluderet!