Gør din cykel mere komfortabel at køre på

Det er skønt at begive sig rundt i på de danske veje på cykel. Vind og sol i ansigtet på selv lange distancer, kan ingen andre transportformer hamle op med. Det er bare ikke så skønt, hvis det gør ondt i ryggen, knæene brokker sig ved hvert tramp i pedalerne eller andre fysiske gener, som viser sig, så snart man hopper i sadlen. Der er heldigvis en række ting du selv kan justere på din cykel for at gøre cykelturen mere behagelig, uanset om du blot skal rundt om hjørnet eller cykler lange ture. Inden du sætter din cykel til salg på DBA fordi du tror det er den, den er gal med, så læs med her og bliv klogere på, hvad du selv kan indstille på cyklen uden hjælp fra cykelsmed eller dyre reservedele.

Få indstillet din køreposition

Når du sidder på din cykel, skal du være komfortabel og i en neutral stilling. Det betyder, at din vægt skal være jævnt fordelt mellem sædet og styret. Hvis du ikke er i en neutral stilling, vil du sandsynligvis opleve ubehag eller smerte under kørslen. Forskellige cykeltyper kræver forskellige kørestillinger, så sørg for at vide, hvordan cyklen skal indstilles, før du begynder at justere tingene. Hvis du er i tvivl, kan du tage den med til en cykelmekaniker eller en erfaren ven, som kan hjælpe dig.

Når du sidder på din cykel i en neutral køreposition, er det næste du skal gøre at begynde at træde i pedalerne og se, hvordan det føles. Hvis du oplever ubehag, er der et par ting, du kan gøre for at forsøge at afhjælpe det.

Juster pedaler og sadelhøjde

Først skal du kontrollere, at dine pedaler og sadel er i den rigtige højde. Hvis pedaler og sadel er for høje eller for lave, kan det give smerter i bl.a. knæene, når du træder i pedalerne. Den bedste måde at kontrollere dette på er at sætte din hæl på pedalen, mens du sidder i sadlen. Når hælen er på det laveste punkt i trådet, skal dit ben gerne være nogenlunde strakt uden at din hofte tipper til siden. Juster pedaler og sadelhøjde, indtil afstanden passer til din krop. På de fleste cykler, vil det være sadlens højde, du justerer. Det gøres let med en unbrakonøgle eller en klampe på sadelrøret.

Tilpas styrets højde og position

Hvis du stadig oplever ubehag, skal du kontrollere, at styret er i den rigtige højde. Igen er dette noget, du selv kan gøre uden hjælp fra en mekaniker. Den ideelle position for dit styr er en, hvor du kan køre med ret ryg uden at skulle læne dig for meget fremad. Hvis styret er for lavt, skal du læne dig forover, hvilket kan give smerter i lænden og nakken. Hvis de er for høje, er du tvunget til at sidde oprejst, hvilket kan medføre smerter i håndled, arme og skuldre. Styret skal også være i niveau med sadlen eller lidt lavere. Hvis du vil justere styrets højde, skal du løsne de skruer, der fastspænder styret, for at justere det. Derefter kan du hæve eller sænke dem efter behov, inden du spænder skruerne igen.

Hvis dit styr er i den rigtige højde, men du stadig oplever ubehag, kan det være, at de er for langt fremme eller for langt tilbage. Hvis du vil justere styrets position, skal du løsne skruerne, der holder det på plads, og skubbe frempinden frem eller tilbage efter behov. Når du har fundet en behagelig position, skal du spænde skruerne igen.

Har din cykel den rigtige størrelse?

Hvis du stadig ikke er komfortabel, efter at du har justeret din kørestilling, er det det er muligt, at din cykel ikke har den rigtige størrelse til dig. I så fald er det bedst at søge professionel rådgivning hos en cykelmekaniker eller en erfaren cyklist, som kan hjælpe dig med at finde en cykel, der passer bedre til din krop. Hvis din cykel ikke har den rigtige størrelse, er det nærmest en umulig opgave, at få den tilpasset til dig. I så fald bør du i stedet overveje at anskaffe dig en ny. Bikeland har udviklet en interaktiv størrelsesguide, som hjælper dig med at finde en ny cykel i den rigtigt størrelse til din fysik.

Kør oftere

Jo mere du cykler, jo mere komfortabel bliver du på din cykel. Efterhånden som du cykler, vil din kroppen vænner sig langsomt til kørestillingen, og du udvikler mere styrke og fleksibilitet, hvilket vil hjælpe dig med at køre længere distancer uden ubehag. Det er vigtigt, at du over tid mærker efter, om smerten kommer på grund af cyklen eller på grund af din fysisk. Husk derfor at justere din cykel, så den passer til dig. Hvis du bliver ved med at cykle på en cykle, som forvolder dig smerte, så kan du nemt risikere at gøre ondt værre, hvis du ikke er sikker på, cyklen er tilpasset til din krop og fysik.

Hvis du er nybegynder og kører mountainbike eller racercykel, skal du starte med kortere ture og gradvist øge distancen, efterhånden som din krop vænner sig til denne motionsform og kørestilling. Det er også en god idé at holde regelmæssige pauser på lange ture, så du kan strække dig dine muskler og give din krop en pause.