Historie om Danablu

Danablu er en dansk blåskimmelost med en cremet konsistens og en mild smag. Den er mest populær som forret eller til brug i salater, men kan også spises alene på kiks. Selve osten er lavet af komælk, salt, løbe og penicillium roqueforti-skimmel, der tilsættes til ostemassen, efter at den er blevet opvarmet til ca. 130 grader Fahrenheit. Den blev først udviklet i Danmark af mejerimand/kvinde Hanne Nielsen i 1874. Men bliv klogere, hvis du læser videre.

En BGB-certificeret ost

I Danmark har vi lavet vores helt egen blåskimmelost, som hedder Danablu. Tilbage i 2003, blev osten BGB-certificeret. BGB er en forkortelsen for “Beskyttet Geografisk Betegnelse”, som er et slags varemærke, og et kvalitetsmærke, som man kan bruge i forhold til markedsføring.

Danablu er 1 ud af 3 oste, som har en BGB-certificering. Udover Danablu er Danbo og Esrom også BGB-certificeret.

Danablu opstandelse

Hanne Nielsen er den kvinde, som lavede osten helt fra bunden, hvilket var ret usædvanligt dengang, fordi de fleste købte deres oste fra Frankrig og England. Hun startede sin egen lille mælkeproduktionsbedrift på gården Havarthigården i Holte. Her lavede hun en ost fra bunden, som lignede Roquefort meget, fordi hun brugte fransk blåskimmel som starterkultur. I 1874 formådede hun altså at lave den danske udgave af blåskimmelosten: Danablu.

Danablu bliver produceret på kun 3 mejerier i Danmark:

  • Arla Høgelund Mejeri
  • Bornholms Andelsmejeri
  • Mammen Drøsbro Mejeri

Kendetegnet ved blåskimmeloste

Blåskimmelost er fremstillet af komælk, salt, løbe og penicillium roqueforti-skimmel. Typisk vil den starterkultur, der anvendes til fremstilling af dansk blåskimmelost, være en blanding af Penicillium camemberti og Penicillium glaucum, som er de mest almindelige skimmelsvampe, der anvendes til fremstilling af blåskimmelost

Smagen af dansk blåskimmelost er mild, men den har en cremet konsistens. Den spises oftest som forret eller til brug i salater og kan også spises alene med kiks. Navnet Danablu refererer tilbage til farven på den traditionelle emballage. Ved køb af Danablu, sørg for at få den originale blåskimmelost med en mild smag.

Hvor kan man købe Danablu osten?

Du kan købe Danablu i de fleste supermarkeder i Danmark. Både i de fysiske butikker, men også online. Køb danablu online hos Bonfromage allerede i dag. Her kan du bestille osten online, og få den leveret direkte til din hoveddør. Det er en god måde, hvis man har en forkærlighed til gode oste, og ikke føler, at dit lokale supermarked har et bredt udvalg af gode oste.

Vi dansker har en inderlig og intens kærlighed til oste. Og det gode ved oste er, at der er oste til alle smagstyper, om du er til den milde, den mellemlageret eller den stærke.