K-Vitamin 2, Gele Royal og oreganoolie i ny creme

I 2022 har Viksjø lanceret deres første creme, K Skin Barrier Balm.

De fleste kender nok primært ellers Viksjø for at forhandle markedets mest koncentrerede probiotika.

 K Skin Barrier Balm  er en natcreme der er målrettet mod folk der har brug for sårheling, det kan f.eks. være folk der lider af rosacea eller andre hudsygdomme.

Nedenfor gennemgår vi et par af de centrale ingredienser i cremen, og disses funktion.

Oreganoolie

Oregano, også kaldet ’Origanum vulgare’, er en lille plante, der tilhører myntefamilien. Det er en velkendt kulinarisk urt i italienske retter. Oreganoolie,  fremstilles af oreganoplanten og indeholder et højere koncentrat af de gavnlige stoffer, der forekommer naturligt i planten.

 

Oregano har anti-inflammatoriske egenskaber.

Nogle kilder hævder, at oreganoolie kan hjælpe med at reducere betændelse. Stoffet carvacrol viser anti-inflammatoriske virkninger i både dyremodeller og in vitro undersøgelser.

 

Takket være de høje niveauer af carvacrol kan oreganoolie hjælpe med at bekæmpe visse typer bakterier.

 For eksempel er stafylokok, en almindelig type bakterie, der forårsager infektion i huden. Nogle stammer forekommer naturligt i og på kroppen, men når bakterierne vokser for hurtigt, kan det give generende symptomer.

 Forskning viser, at carvacrol er effektivt til at eliminere bakterierne Staphylococcus aureus og Staphylococcus epidermidis, to almindelige årsager til infektion. Det har vist sig at oreganoolie også virker på antibiotika resistente bakterier (MRSA). 

Vitamin K2

Denne ingrediens spiller en central rolle i ’K Skin Barrier Balm’ fra Viksjø, og har også givet navnet til cremen, da mængden af K2 Vitamin i cremen er væsentligt højere end de fleste cremer i markedet som siger at de indeholder K2 vitamin.

K–vitamin findes i naturen i 2 former: Dels som stoffet fyllokinon (også kaldet K1-vitamin) i grønne planter, og dels som stoffet menakinon (kaldet K2-vitamin), hvor en stor del produceres af bakterier i tarmen.

De seneste år er der blevet forsket i effekten af K2 Vitamin i cremer, og forskningen afslører at K2 har en række gavnlige effekter.

Læger bruger i dag allerede ofte cremer med vitamin-K til patienter, der har brug for hjælp til at reducere hævelse eller blå mærker, for eksempel efter kirurgi.

På grund af dets evne til at øge elasticiteten kan K-vitamin få strækmærker til at virke en smule lysere og mindre.

Forskning afslører blandt andet at K-vitamin kan forbedre sårheling, ved at øge sårsammentrækningen og hjælpe med dannelsen af kollagen og blodkar

K-vitamin kan have nogle antioxidantegenskaber, det betyder at K-vitamin kan afgifte reaktive iltarter (også kendt som ROS), der dannes, når vi udsættes for ting som UV-stråler og forurening.

 

Gelé Royale

Gelé Royale er navnet på de mælkeagtige sekreter fra honningbiernes kirtler. Et protein i royal gelé kaldet Royalactin er det som muliggør at unge bi-larver kan udvikle sig til dronninger. En bidronning fortsætter hele sit liv med at spise royal gelé.

Gelé royale er rig på protein, lipider, aminosyrer, mineraler og vitaminer. Den indeholder også bioaktive forbindelser såsom peptider, flavonoider, fedtsyrer og phenolsyrer. Alt dette gør royal gelé til en fænomenal hudplejeingrediens.

Det høje lipidindhold i gelé royale er fantastisk til at holde huden fyldig, fugtet og spændstig.