Kan man stole på kvaliteten af refurbished elektronik?

Refurbished elektronik er blevet mere og mere populært de seneste par år. Det indebærer at forhandlere opkøber brugt IT, typisk i form af computere, tablets og smartphones. Derefter istandsætter de dem, så de yder nærmest som da de var nye. Til sidst sælger de det videre til forbrugere, så du f.eks. kan købe en brugt iPhone, der angiveligt yder som hvis den havde været ny.

Mange er dog skeptiske omkring hvilken kvalitet de kan forvente hvis de køber refurbished elektronik, både af selve produktet, og af den service de vil få tilbudt fra forhandleren af produktet. Det er bestemt ikke ufornuftigt at være kritisk som forbruger, og vi anbefaler altid at du gør dit forarbejde, og undersøger forhandlere på forhånd på f.eks. Trustpilot, for at føle dig tryg ved dem du køber hos. Når det er sagt, så er der ingen grund til at være mistroisk overfor selve konceptet med refurbished elektronik. Faktisk er det noget nær en genistreg, da det både er godt for miljøet og for dig som forbruger.

Idéen bag refurbishing er at holde liv i elektronik der ellers bare ville være endt på lossepladsen, ved at erstatte de enkeltdele der måtte have svigtet eller tabt ydeevne over tid. Det gør man bl.a. for at modvirke den store overproduktion af forbrugerelektronik, der både bidrager med enorme mængder af drivhusgasser, og er forbundet med miljøforurening ifm. udvindingen af de metaller der udgør indmaden i vores computere og ”smarte” devices.

Med den rette istandsættelse undervejs kan elektronik holde og yde i meget længere tid end vi går og tror. Men det er desværre langt fra alle forbrugere der besidder den fornødne ekspertise til at vedligeholde deres elektronik på denne måde. Heldigvis er der virksomheder der har både faciliteterne og ekspertisen til at udføre det arbejde for dig, nemlig forhandlere af refurbished elektronik. De tjener penge, du sparer penge, og så er du også med til at skåne miljøet.

 

Men tilbage til spørgsmålet om kvaliteten af det du køber. Som nævnt er det ikke det at produktet er refurbished som du skal bekymre dig om, men snarere kvaliteten af det arbejde der er foretaget af den forhandler du køber det hos, samt den service de yder i tilfælde af fejl på produktet. Det kan du få en idé om ved at læse om andres oplevelser af de produkter de har modtaget og den behandling de har fået fra forhandleren, f.eks. på TrustPilot.

Mange forhandlere gør også en dyd ud af at angive hvilken stand du kan forvente af produktet, både ift. funktionalitet, ydeevne og udseende. På den måde kan du også vurdere hvor mange penge du vil spare, kontra hvor meget du er villig til at gå på kompromis med enhedens udseende, batteritid, osv. Uanset hvad vil produktet stort set altid være bedre end hvis du bare køber brugt, netop fordi det er blevet gennemtjekket og istandsat før videresalg. Og så vil mange forhandlere i øvrigt stille garanti på produktet, hvilket også er en luksus man sjældent har hvis man køber brugt fra privatpersoner.