Pas godt på dine dæk, så passer de bedre på dig

Jo bedre du passer på dine dæk jo bedre passer de på dig. 

Dine dæk er dem der sørger for kontakten med vejen. Det er dem der sørger for at du bliver i sporet og ikke lander i grøften. Så jo bedre dæk du har og jo bedre du passer på dem jo bedre passer de på dig. 

Nu tænker du “hvordan kan jeg passe på min dæk”. Her er der faktisk en del ting du kan gøre. Du kan læse meget mere om det på artcars.dk websiden.

Lufttryk i dine dæk

Først og fremmest skal du huske at tjekke lufttryk på dine dæk. Mange nye biler hjæper dig med det via TPMS sensorer der viser hvad lufttrykket er og sender en alarm. Men har din bil ikke det, skal du løbende tjekke at trykket ikke bliver for lavt. Bliver lufttrykket for lavt, slider du dem “skævt” og så giver de ikke længere det optimale vejgreb. 

Kig efter skader

Så er det altid en god ide at tjekke dem for skader. Har du f.eks. alufælge på bilen, så vasker du dem nok jævnligt. Her kan du lige lave en hurtig inspektion. Sidder der noget i mønsteret så pil det ud. Der er en risiko for at det borer sig længere ind og ødelægger dit dæk. 

Tid til pension

Alderen på dit dæk er også vigtigt. Ligesom hos mennesker, så er der en tid hvor de skal på pension. Det kan svinge fra dæk til dæk og om bilen står meget i en mørk garage. Men kører du ikke særlig meget om året, skal du holde øje med at de dæk ikke bliver mere end en 6-7 år. Derfra begynder det at blive mør, og dermed ikke længere sikkert at køre med. 

Mønsterdybde

Mønsteret er også en af de ting du skal tjekke. Det kan du typisk gøre hver gang du skifter fra sommerdæk til vinterdæk og omvendt. Mønsteret må aldrig komme under 1,6 mm og det anbefales at du overvejer pension for dækket når det kommer under 3 mm.