Sådan laves og anvendes mousserende vin

Vin har mange forskellige funktioner for mange forskellige mennesker. Nogle bruger en frugtig rødvin til at falde til ro om aftenen og andre nyder en tør hvidvin til salaten med et surt hint.

I disse situationer tænkes vin som værende flad – altså uden brus – men dette er ikke altid tilfældet. Du har måske hørt om champagne? Dette er nemlig også en vin, men den hører bare under kategorien mousserende vine.

Den åbenlyse forskel ved mousserende vine er, at de indeholder brus. Dette er umiddelbart en lille forskel, men produktionen og anvendelsen af vinen ændres i større grad.

 

Produktionen

Fælles for alle vine er, at der er et tidspunkt i produktionsprocessen, hvor gær tilsættes i druesaften, hvoraf den naturlige sukker i druerne omdannes til alkohol og kuldioxid.

Forskellen mellem flade og mousserende vine opstår i det efterfølgende trin. Imens denne blanding af druesaft og gær fermenterer i et kar, så efterlades karets top åbent i flade vines tilfælde. Dette resulterer i, at kuldioxiden fiser ud i luften og forsvinder fra vinen med tiden.

I mousserende vines tilfælde lukkes toppen af karet til under denne fermenteringsproces og skal endda gennem endnu én fermenteringsproces mere, hvor yderligere gær og sukker tilsættes. Siden karets top lukkes til, så kan kuldioxiden ikke sive ud af vinen og dette skaber dermed brusen, som er karakteristisk for denne type vin.

 

Anvendelse

Mousserende vine har sit helt eget speciale på middagsbordet, såvel som alle de vine har deres egne specialiteter. Typisk er tommelfingerreglen, at rødvin er godt til rødt kød og hvidvin er godt til fisk. Der er selvfølgelig flere nuancer til dette, men overordnet set passer reglen på de fleste situationer.

Vin med bobler er mere kendte som dessertvine. De er for eksempel typisk lækre med både søde og cremede desserte. Det søde kunne eksempelvis komme fra en kage, hvor det cremede kunne komme fra en ost.

Brusen er rigtig god til både at mitigere syrede eller cremede konsistenser i munden. Sammenspillet af disse giver en holistisk smagsoplevelse, der hverken forsvinder eller dominerer hele munden og har ikke indflydelse på dine smagsløg resten af måltidet.