Sådan rengør du dine vinduer: DIY, nødvendige værktøjer og vedligeholdelse

Vinduer er den eneste måde at se, hvad der foregår udenfor. Det er vigtigt, at vinduerne er klare og fri for snavs og skidt, så vi kan se, hvornår postbuddet kommer, eller om der er en storm på vej. For de fleste mennesker er det en let opgave at rengøre sine egne vinduer, men nogle kan have brug for hjælp til de mere vanskelige vinduer. I denne artikel får du en vejledning i gør-det-selv-arbejde, de nødvendige værktøjer, der er nødvendige for at rengøre dine vinduer, samt tips til vedligeholdelse for at holde dem rene!

Kan man pudse sine vinduer, som en professionel gør?

Ja, det kan man. Det kræver blot det rette værktøj, teknik og øvelse.

Værktøj:

Værktøjet, du skal bruge for at kunne pudse dine egne vinduer er:

  • En spand eller balje med vand og opvaskemiddel, blandet sammen.
  • En svamp eller indvasker
  • En god skraber
  • En klud, der ikke giver fnuller

Teknik:

Teknikken har en stor betydning for, hvordan vinduespudsningens resultat bliver. Men mange oplever, at der kommer vanddråber og linjer, når de pudser dem selv, men det er fordi, at de pudser dem forkert. Med øvelse kommer teknikken. 

Den rigtig måde at pudse på er ved at gøre følgende

Din vandblanding har også meget at sige. Det kræver det rette blandingsforhold. Du skal nemlig blande 5 liter vand og 1 spiseske opvaskemiddel. (gerne et opvaskemiddel, der er godt for miljøet)

Sådan pudser du vinduer:

Du starter med at tage din svamp/indvasker, dypper den i vandblandingen, og så går du ellers igang med at vaske vinduet i alle hjørner og kanter, gerne i cirkulere bevægelser, så du får alt snavs væk.

Så tager du din skraber (der er stor forskel på en billig skraber i netto, til en skraber med god kvalitet). Her starter du oppe i det ene hjørne, hvor du holder den lodret langs kanten, og så kører du den i én lang bevægelse fra side til side. Husk at overlappe dine baner, så du får alt vandet væk fra ruden.

Hvis der stadig er pletter og plamager, så kan du vaske og skrabe det igen, men hvis du er tilfreds med resultatet, så tager du din tørre klud, og køre den rundt i vinduets kant for at fjerne rester af vand.

Hvor ofte skal du rengøre dine vinduer?
Mindst en gang om måneden for at sikre, at de er pæne og klare, men hyppigere rengøring anbefales, hvis der er kæledyr, rygere eller børn i hjemmet.

Hvad koster det at få pudset dine vinduer af en professionel?
Det afhænger af antallet af vinduer du har i huset, samt om du vil have pudset udvendigt og indvendigt. Mange vinduespudsere har et abonnementløsning, hvor du kommer hver 1-2 måned, og pudser dem. Et parcelhus med 25 vinduer kan koste 140 kr.

Hvad skal du gøre, hvis dine vinduer er meget beskidte?
Hvis snavset og skidtet er for meget til, at en simpel vinduespudser kan klare det, så skal du vaske dine vinduer 2-3 gange, eller blot hyppige end du plejer. Det kan også være, at du skal have eddike i vandet.