Stauning Whisky – En Perle Fra Vestkysten

I en flække ved den jyske vestkyst, blev kombinationen af ni venner, to små pot stills, et nedlagt slagteri og Vesterhavets naturlige skønhed grundlaget for den idé, som skulle blive til en Vestjysk Perle.

Som så mange gange før på vestkysten var der hård modvind til at starte med. Grundlæggerne af Stauning Whisky var ni venner, en læge, en kok, en slagter, en lærer en helikopterpilot og fire ingeniører. De ni venner havde ingen viden omkring brygning af whisky eller alkohol i det hele taget, men med hårdt arbejde, Vestjysk vilje og passion kommer man langt.  Grundlæggerne lod sig inspirere af deres omgivelser. Den stærke vind, det rå hav, markerne, lyngen, tørvemoserne og noget af det reneste vand i Danmark. En cocktail af inspiration værdig for en whisky. De ni venner satte sig et mål; en 100% dansk whisky, som skulle lege med de fineste i verdenen.

Den begrænsede viden og manglende udstyr betød meget undersøgelse, innovation og improvisation. Vennerne måtte derfor fremstille deres whisky med de råvarer som voksede omkring dem. Byg fra den lokale landmand, maltningen foregik på slagteriets flisegulv, kornet blev kværnet i en gammeldags kødhakker og tørv, til at ryge og tørre kornet, blev hentet på et nærliggende museum. Det samme var resultatet af det ”hjemmelavede” destilleri. Det blev formet, fremstillet og forfinet, så godt de kunne, for at efterligne et almindeligt destilleri, men med tanken om at det skulle være deres.

I august 2006 dryppede de første gyldne dråber fra anden destillation ud af hanen. En idé, som startede som en hobby var ført ud i livet og succesen var så småt begyndt at forme sig. På trods af afslag fra banker og andre investeringsfonde fortsatte vennerne. De havde skabt et mesterværk. Dette blev især cementeret, da Jim Murray den kendte anmelder, og forfatter af den årlige ”Whisky Bible”, fik et glas af Staunings fine dråber. Han udbrød, ”Hvad i alverden er det, I har lavet?”. “Folk, der elsker røget whisky, vil slå deres egen mor ihjel for en flaske af det her. Det kan meget vel gå hen og blive noget af verdens bedste røgede whisky.”  

På trods af succesen fortsatte vestjyderne på deres egen vej. For Stauning Whisky er ikke fra den nye eller den gamle verden. Den er fra deres verden. Den er fra en lille flække i Vestjylland. Prototypen på ny nordisk mad i den allerfineste kvalitet. Den har en historie, som emmer af vennernes mindset og kreativitet, samt de omgivelser som inspirerede dem. Derfor brygger de deres whisky, på samme vis. Lokalt dyrket rug og byg, gulvmaltning og små flammeopvarmede pot stills, som tilsammen udgør hemmeligheden bag terrior-whiskys distinkte, røgede og karakteristiske smag. Den smag, som ligger til grund for at efterspørgslen overstiger udbuddet.  Den smag, som fik René Redzepi fra restaurant Noma til at fjerne alle andre whiskyer fra kortet. 

Historien om Stauning Whisky starter som enhver anden. En nysgerrighed bliver til en idé, som udvikler sig til en passion og en lyst til at skabe og eksperimentere, og til sidst ender ud med et produkt, som stråler af stolthed. ”Stauning Whisky, en perle fra vestkysten.”