Mad I børnehøjde

Børn er ikke født kræsne, og det at få grøntsager i dem, kan have sine udfordringer. Generelt det at få ordentlig kost i børn, kan være svært. For hvis det stod til børnene selv, ville de helst bare spise slik og drikke sodavand til aftensmaden. Men det er ikke en særlig nærende kost, og det vil også på sigt give en lang række sundhedsmæssige ulemper. 

Der er dog nogle tiltag man kan prøve på, hvis man har kræsne børn, som måske virker hos dig, og om ikke andet, så skal man give det en chance, for måske lykkes det ikke første gange, men måske 4 eller 5 gang gør det. 

Involver dit barn/dine børn i madlavningen

Børn er hurtig fordømmende når de ser maden på spisebordet. De er usikre på hvad det egentlig er, og allerede inden de skal spise, har de afgjort, om det er noget de vil have eller ej. Derfor kan et godt trick være, at involvere børnene i køkkenet. Altså så de simpelthen er med til at lave noget af maden. Det er en total win-win situation, hvor du får hjælp i køkkenet, og børnene deltager i noget husligt, men mest af alt, børnene lærer mere om råvarerne. 

Når børn får det i hænderne

Det er sådan at børn bedre kan vurdere fx et broccolihoved, hvis de får lov til at se hvordan den ser ud rigtigt, altså inden den tilberedes og skæres i stykker. Undervejs når børn fx skærer gulerødder, agurker eller broccoli ud, så vil barnet have lyst til at tage en prøvesmagning. Eller måske naturligt, som børn gør, slikke sine fingre rene. Når børn kan se og mærke en grøntsag mellem hænderne, viser flere studier, at børn tilbøjelig, at have lyst til at smage på det. Når barnet kender mere til grøntsagen, vil barnet også blive mere tryg ved det. Og et skridt tættere på at smage på det ved middagsbordet. 

Bliver madkasserne aldrig spist op?

Ingen af os nyder at stå og lave de kedelige madpakker hver dag. Især ikke når vi tager madpakken op fra skoletasken, og kan se at den er langt fra tom. Men hvorfor? – Tag en snak med dit barn om, hvorfor han/hun ikke får det spist. Kan det være fordi han/hun ikke kan spise mere? Måske han/hun ikke kan lide det der er i madkassen? – Uanset årsagen, så prøv at planlæg med dit barn, hvordan madkassen skal være. Tag barnet med op og handle, og lad barnet selv vælge pålæg. Og hvis barnet har mod på det, så involver barnet i at være med til at lave sin egen madkasse. Når barnet selv har lavet det, har barnet lyst til at spise det.

Man kan også gøre madpakken mere interessant

Der er ikke noget værre end en kedelig madpakke. Derfor kan man godt prøve at være madderne mere attraktive. Det kan man gøre ved at man fx skærer agurkerne ud som stjerne eller hjerter, at man pynter madderne med lidt karse, hvis barnet kan lide det, eller med rødbeder eller syltede agurker. – Hos nogle børn virker det også, ved at man gør madderne mindre, så de er mere ligetil at spise. Man kan finde inspiration på mange forskellige sider.